Iată 10 beneficii ale afinelor dovedite pentru sănătate


1.  Afinele au un conținut bogat în nutrienți, dar scăzut în calorii

Afinele sunt printre fructele cele mai bogate în nutrienți. O porție de 1 cană (148 de grame) de afine conține:


  • Fibre: 4 grame
  • Vitamina C: 24% din RDI
  • Vitamina K: 36% din RDI
  • Mangan: 25% din RDI
  • Cantitati mici de alți nutrienți

REZUMAT

AFINELE SUNT FRUCTE DE PĂDURE FOARTE POPULARE, SĂRACE ÎN CALORII, DAR BOGATE ÎN FIBRE, VITAMINA C ȘI VITAMINA K2.  Afina este regina alimentelor antioxidante

Antioxidanții protejează corpul uman de radicalii liberi, care fiind molecule instabile pot deteriora celulele și pot contribui la îmbătrânire și boli, precum cancerul.

Dintre toate fructele și legumele comune, afinele sunt considerate fructele ce conțin unul dintre cel mai ridicat nivel de antioxidanți.

Principalii compuși antioxidanți ai afinelor aparțin unei familii de antioxidanți polifenoli numiți flavonoizi.


Un grup de flavonoizi - antocianine - este considerat a fi responsabil pentru o mare parte a efectelor benefice ale acestor fructe asupra sănătății.

(7 Sursa de încredere). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22175691/

S-a dovedit că afinele cresc nivelul de antioxidanți din corpul uman.


REZUMAT

DINTRE TOATE FRUCTELE ȘI LEGUMELE POPULARE AFINELE AU CEA MAI MARE CAPACITATE ANTIOXIDANTĂ. FLAVONOIDELE PAR A FI ANTIOXIDANTUL CU CEL MAI MARE IMPACT.


3. Afinele reduc deterioarea AND-ului, protejând impotriva îmbătrânirii și a cancerului

Deteriorarea oxidativă a ADN-ului este o parte inevitabilă din viața de zi cu zi. Se spune că apar de zeci de mii de ori pe zi în fiecare celulă din corpul tău. Deteriorarea ADN este o parte din motivul pentru care îmbătrânim. De asemenea, joacă un rol important în dezvoltarea de boli precum cancerul (11 Sursa de încredere). Deoarece afinele au un conținut ridicat de antioxidanți, ele pot neutraliza unii dintre radicalii liberi care vă deteriorează ADN-ul.

Într-un studiu, 168 de persoane au băut zilnic 34 de uncii (1 litru) de afine amestecate și suc de mere a aratat ca după patru săptămâni, deteriorarea ADN oxidativ din cauza radicalilor liberi a fost redusă cu 20%.


REZUMAT

CÂTEVA STUDII SUGEREAZĂ CĂ AFINE ȘI SUCUL DE AFINE REDUC DAUNELE ADN-ULUI, CARE ESTE UN MOTOR IMPORTANT AL ÎMBĂTRÂNIRII ȘI CANCERULUI.


4.  Afinele protejează colesterolul din sange ajutând la nedeteriorarea lui

Este problematic atunci când colesterolul „rău” LDL este oxidat. Așadar, oxidarea colesterolului  „rău” LDL este un pas crucial în procesul bolilor cardiovasculare.

Antioxidanții conținuți de afine sunt puternic legați de niveluri reduse de LDL oxidat. Acest lucru face ca afinele să fie foarte benefice pentru inima.

Un stiudiu arată că o porție zilnică de 50 de grame de afine a scăzut oxidarea LDL cu 27% în opt săptămâni la persoanele cu obezitate.

Un alt studiu a determinat o reducere semnificativă a oxidarii colesterolului „rău” LDL prin consumul de 75 grame de afine împreună cu masa principală a zilei


REZUMAT

ANTIOXIDANȚII DIN AFINE REDUC FACTORUL DE RISC PREDOMINANT PENTRU BOLILE CARDIOVASCULARE, PRIN PREVENIREA DETERIORARII OXIDATIVE A COLESTEROLULUI LDL „RĂU”.5. Afinele pot scădea tensiunea arterială

Hipertensiunea arterială reprezintă un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Afinele par să aibă beneficii semnificative pentru persoanele care sufera de hipertensiune ateriala,

Într-un studiu de opt săptămâni, efectuat asupra persoanele obeze, cu risc ridicat de boli cardiovasculare, s-a observat o reducere de 4-6% a tensiunii arteriale după ce s-au consumat 50 de grame de afine pe zi. În alte studii s-au observat efecte similare - în special pentru femeile aflate în postmenopauză 


REZUMAT

ÎN NUMEROASE STUDII S-A DEMONSTRAT CA SCĂDEREA TENSIUNII ARTERIALE ESTE IN STRANSĂ LEGĂTURĂ CU APORTUL REGULAT DE AFINE.


6. Afinele pot ajuta la prevenirea apariției bolilor cardiovasculare

Consumul de afine poate scădea tensiunea arterială și colesterolul LDL oxidat. Este important să rețineți că acestea sunt factori de risc nu boli reale.

Ar fi mult mai informativ să știm dacă afinele ajută la prevenirea atacurilor de cord, care sunt principala cauză de deces din lume.

Intr-un studiu efectuat pe 93.600 de asistenți medicali s-a descoperit că persoanele cu cel mai mare aport de antocianine - principalii antioxidanți din afine - aveau un risc cu 32% mai mic de atacuri de cord, comparativ cu cei cu cel mai scăzut aport. 

Deoarece acest studiu a fost un unul observațional, nu se poate dovedi că antocianinele singure au determinat reducerea riscului unui atac de cord.REZUMAT

UNELE DOVEZI INDICĂ FAPTUL CĂ PRIN CONSUMUL DE FRUCTE BOGATE ÎN ANTOCIANINE - CUM AR FI AFINELE – SE REDUCE RISCUL DE ATAC DE CORD


7.  Afinele pot ajuta la menținerea funcției creierului și la îmbunătățirea memoriei

Stresul oxidativ poate accelera procesul de îmbătrânire al creierului, afectând negativ funcțiile mentale.

Conform studiilor efectuate pe animale, antioxidanții din afine au un impact pozitiv asupra zonelor creierului esențiale pentru inteligență .

Studiile efectuate pe oameni au dat, de asemenea, rezultate promițătoare.

Într-unul din aceste studii, nouă adulți mai în vârstă cu deficiențe cognitive ușoare au consumat suc de afine în fiecare zi. După 12 săptămâni, au înregistrat îmbunătățiri ale mai multor markeri ai funcției creierului .

Un studiu efectuat timp de șase ani la peste 16.000 de persoane în vârstă a demonstrat că afinele și căpșunile contribuie la încetinerea procesului de îmbătrânire psihică cu până la 2,5 ani.


REZUMAT

ANTIOXIDANȚII DIN AFINE PAR SĂ ADUCA BENEFICII CREIERULUI DVS. AJUTÂND FUNCȚIA LUI ȘI ÎNTÂRZIND DECLINUL MENTAL.8. Antocianinele din afine pot avea efecte anti-diabet

Afinele conțin cantități moderate de zahăr în comparație cu alte fructe. 

O cană cu afine (148 grame) conține 15 grame de zahăr, echivalentul in zahar al unui măr mic sau a unei portocale mari.

Cu toate acestea, compușii bioactivi din afine par să depășească orice impact negativ al zahărului atunci când vine vorba de controlul zahărului din sânge .

Cercetările sugerează că antocianinele din afine au efecte benefice asupra sensibilității  insulinei și asupra metabolismului glucozei. Aceste efecte anti-diabet apar atât după consumul sucului cât și al extractului de afine.

Într-un studiu efectuat pe 32 de persoane obeze cu rezistență la insulină, care au consumat  zilnic două smoothie-uri de afine, s-au observant  îmbunătățiri majore ale sensibilității la insulină .

Sensibilitatea îmbunătățită la insulină ar trebui să scadă riscul de sindrom metabolic și diabet zaharat de tip 2, care, în prezent, sunt două dintre cele mai mari probleme de sănătate din lume.


REZUMAT

CÂTEVA STUDII DEMONSTREAZĂ CĂ AFINELE AU EFECTE ANTI-DIABET, ÎMBUNĂTĂȚIND SENSIBILITATEA LA INSULINĂ ȘI SCĂZÂND NIVELUL GLICEMIEI.


9. Afinele pot ajuta la combaterea infecțiilor tractului urinar

Infecțiile tractului urinar (UTI) sunt o problemă comună pentru femei.

Este cunoscut faptul că sucul de merișoare poate ajuta la prevenirea acestor tipuri de infecții. Deoarece afinele sunt înrudite cu merișoarele, conțin multe substanțe active găsite si în merișoare.

Aceste substanțe sunt numite anti-adezivi și ajută la prevenirea infecțiilor urinare cu bacteria E. coli.

Afinele au fost rareori studiate pentru impactul lor asupra infecțiilor tractului urinar, dar pot avea efecte similare cu merișoarele (Sursa de încredere: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17492798/).


REZUMAT

LA FEL CA SI MERIȘOARELE, AFINELE CONȚIN SUBSTANȚE CARE POT AJUTA LA PREVENIREA INFECŢIILOR TRACTULUI URINAR.10.  Afinele pot reduce leziunile musculare după un exercițiu intens

Exercițiile intense pot duce la durere musculară și oboseală.

Acest lucru este determinat parțial de inflamația locală și stresul oxidativ din țesutul muscular Sursa de încredere: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14715915/).

Suplimentele de afine pot diminua modificările care apar la nivel molecular, minimizarea durerii și reducerea performanței musculare.

Într-un studiu efectuat pe 10 sportive de sex feminin, care au făcut exerciții intense de picioare, s-a demonstrat că afinele au accelerat procesul de recuperare musculară.


REZUMAT

UN STUDIU SUGEREAZĂ CĂ AFINELE POT AJUTA LA RECUPERAREA MUȘCHILOR DUPĂ UN EXERCIȚIU FIZIC INTENS, DEȘI ESTE NEVOIE DE MAI MULTE CERCETĂRI.